Proiectdevacanta.ro

Bosnia

Europa / Bosnia

Ghid de vacanta Bosnia

Bosnia este o republica federala care are capitala la Sarajevo, iar limbile oficiale sunt bosniaca, croata si sarba. Bosnia este situata in Europa de Sud-Est, cuprinde trei etnii: bosniaci, sarbi si croati, iar moneda tarii este Marca Convertibila .

Bosnia se invecineaza la vest cu Croatia, la est cu Serbia si Muntenegru la sud-sud-est. In jurul orasului Neum tara are iesire la mare sub forma unei mici fasii de pamant de circa 20 km la Marea Adriatica. Interiorul tarii este predominant muntos cu diferite rauri, cele mai multe nenavigabile.

Cele mai cunoscute si importante orase, pe langa capitala tarii, sunt: Tuzla (important centru stiintific, economic , cultural si turistic) oras situat la poalele Muntiilor Majevica, Medugorje e o zona situata intre munti, care a devenit foarte populara din 1981 cand sase tineri au pretins ca au avut viziuni cu Fecioara Maria, devenind un important loc de pelerinaj ce atrage mii de oameni. Jablanica este un alt oras important, situat pe un platou sub varfurile muntiilor Prenj si Cvrsnica.

Pe langa aceste orase puteti vizita majoritatea asezarilor musulmane din Europa, aflate in nord-vestul Bosniei (Moscheea Fethija din Bihac este una dintre putinele moschee vechi ce nu au fost distruse de razboi), puteti explora castelul Ostrozac, partial in ruine, care va ofera gradini frumoase si o priveliste superba peste valea raului Una; va puteti rasfata in statiunile balneoclimaterice montane precum Bjelasnica, Igman si Jahorina. Dubica, Laktasi, Srebrenica, Telic si Visegrad au izvoare minerale si facilitati medicale; faceti o excursie prin peisajul alpin spectaculos al Bosniei, imbogatit cu rauri, cascade si canioane.

Iubitorii de muzica pot asculta ritmurile triste si frumoase ale cantecelor folclorice bosniace, sevdah. Iubitorii de arta si film pot participa la Festivalul de Iarna si Festivalul de Film din Sarajevo care are loc, de obicei, in februarie, martie si este un festival artistic ce are loc din anii 90. Festivalul simbolizeaza sarbatorirea creativitatii si a libertatii prin diversitate culturala. Festivalul de Film de la Sarajevo este cel mai popular festival din capitala si are loc in august. Ruleaza pelicule din majoritatea tarilor invecinate, iar standardele artistice sunt ridicate.

In bucataria bosniaca veti intalni influente turcesti, dar si din bucataria Europei de est. Bosniacii prefera carnea fripta si felurile pe baza de varza. Printre cele mai cunoscute tipuri de mancare se numara tocanita de carne si varza (Bosanski lonac) si carnatii din miel (Cevapcici), adesea mancati cu o pita numita somun. Produsele de patiserie sunt dulci si sarate; printre acestea se intalnesc Burek si pida (straturi de branza sau placinta cu carne), zeljanica (placinta cu spanac) si sirnica (placinta cu branza). Deserturi populare sunt baklava si o prajitura cu mere numita tufahije.

Kefirul, iaurtul subtire, cafeaua turceasca si un fel de ceai numit salep sunt bauturile cele mai populare. Pe langa acestea populatia mai consuma si rachiul de casa, insa consumul de alcool a scazut sau chiar a fost interzis, datorita influentei islamismului.

In familiile musulmane sfarsitul Ramadanului se sarbatoreste cu o masa mare in familie, ce contine si dulciuri turcesti. Atat catolicii cat si crestinii ortodoxi sarbatoresc Pastele cu cozonac si oua vopsite.

Bosnia este o tara caracterizata de diversitate etnica si religioasa si este indicat ca vizitatorii sa respecte obiceiurile si traditiile diverselor grupuri etnice si religioase. Bosniacii sunt un popor prietenos si ospitalier. In casele musulmane exista obiceiul ca vizitatorii sa se descalte si sa foloseasca papuci de casa. O forma obisnuita de intampinare este sarutul pe obraz, de obicei de trei ori.

De vizitat in Bosnia

Harta Bosnia & Vremea Bosnia

Impresii Bosnia

0 comentarii. Fii primul care comenteaza.

Adauga impresiile tale depre Bosnia

Destinatii turistice: