Proiectdevacanta.ro

Peninsula Istria

Europa / Croatia / Peninsula Istria

Informatii Peninsula Istria

  • Categorii:
  • Litoral
  • Recomandat pentru:
  • City visit
  • Tineri
  • Luna de miere
  • Distractii
  • Zona:
  • Istorica

Peninsula Istria este unita de Croatia printr-o fasie subtire de uscat, in apropierea localitatii Rijeka. Aceasta este situata in nordul Marii Adriatice, intre golful Trieste la vest si golful Kvarner la est, in extremitatea nord-vestica a coastei Dalmate. In decursul istoriei, aceasta peninsula, a fost cucerita si recucerita de nenumarate ori; in prezent este cea mai mare peninsula a Adriaticii.

Inca din cele mai vechi timpuri locuitorii Istriei au fost de diferite etnii, cele mai importante fiind: croati, sarbi, italieni, sloveni. Printre minoritatile care traiesc in Istria se numara si o comunitate de istroromani, sosita aici se pare din Transilvania, Banat sau Timoc inainte de secolul al XIV-lea.

Peninsula Istria are o forma asemanatoare cu cea a unei inimi. Regiunea este extrem de pitoreasca, aceasta se remarca prin frumusetea nealterata a padurilor sale si prin vestigiile romane din principalele sale orase, deosebit de bine conservate.

Cele mai cunoscute si vizitate localitati de pe aceasta peninsula sunt: Pola, statiunea turistica Opatja, orasul Rovinj, statiunea Umag, situata in partea de nord –vest a peninsulei, loc ideal pentru practicarea sporturile ecvestre sau nautice, Medulin (in extremitatea sudica a Peninsulei Istria avand zona de litoral joasa si nisipoasa iar arhipeleagul Medulin format din 10 insule), Rabac, Plomin si Porec.

Statiunea Pola, situata in sud-estul peninsulei Istria, are o plaja intinsa pe o distanta de 190 km cu un aer traditional si modern in acelasi timp; aici exista un amfiteatru roman in perfecta stare si un templu al lui Augustus. Aici se organizeaza Festivalul de film de la Pola, festival de film jucat care se tine in Arena din Pola ÅŸi care de mai bine de jumatate de secol reprezinta cel mai important festival de film din Croatia.

Turistii care vor sa se distreze prefera sa-si petreaca vacanta in Istria, cei care doresc odihna si relaxare prefera Dalmatia. Din traditia acestei peninsule fac parte viticultura si cultivarea maslinelor, vinul si uleiul de masline au o importanta deosebita in bucataria Istriei si in zoma Mediteranei.

Orasele si fortificatiile medievale - mici localitati romantice din Istria, de obicei asezate pe dealuri, incercuite de ziduri romane, sunt astazi o parte importanta din profilul cultural al turismului din Istria.

Turistii care doresc sa vizitezi Venetia trebuie sa stie ca din orice statiune din Istria se poate face oricand o excursie cu vaporul, pe langa aceasta puteti vizita si pestera Postojna (Slovenia) sau puteti face o escapada la Lacurile Plitvice.

Harta Peninsula Istria & Vremea Peninsula Istria

Impresii Peninsula Istria

EPURE TEODOR

5 zile in Slovenia Am avut in urma cu 3 ani privilegiul sa vizitez Slovenia.Nu exista suficiente superlative pentru a descrie aceasta unica experienta.Fiecare zi ,din cele 5,cate am petrecut pe acele mirifice meleaguri a insemnat o experienta unica.Prima zi a fost alocata vizitarii portului Koper si a unor pitoresti sate din preajma sa,Marezige,Vanganel, Montinjan-urcand pitorestile dealuri cu livezi de maslini,plantatii de lavanda si vii am putut admira ,de sus, panorama coastei adriatice,de o frumusete rara.A urmat o zi in care am vizitat o scoala slovena din satul Marezige, dezinvoltura elevilor,sistemul foarte relaxat si atitudinea locanicilor mi s-a parut demna de luat in seama..A urmat o croaziera pe coasta slovena a Marii Adriatice, am putut trai astfel experienta unica de a ma plimba pe strazile labirintice ale frumosului oras medieval Piran, am admirat siluetele moderne ale frumoaselor statiuni Izola si Portoroz si am facut cunostinta cu mangaierea catifelata a apelor de un albatru aproape....infinit, ale Adriaticii.In ziua a patra am vizitat herghelia de la Lipitza,ocazie unica de a asista la un spectacol de manej si de a cunoaste indeaproape munca atat de frumoasa de la una dintre cele mai celebre herghelii din Europa.Ultima zi a fost alocata unei unice experiente,vizita la pestera Scocjan.Nu exista termeni de comparatie pentru a descrie acest unic loc din Slovenia,desi scurta(6,2 km),pestera ascunde frumuseti de nedescris,cascade,un tumultos rau subteran,stalactite si stalagmite nemaipomenit de frumoase,punti care te poarta peste un imens canion subteran si un vuiet teribil si unic in acelasi timp.Ca o concluzie , n u pot folosi decat un singur epitet ,SPLENDID!

Adauga impresiile tale depre Peninsula Istria

Destinatii turistice: