Proiectdevacanta.ro

Istanbul

Europa / Turcia / Istanbul

Informatii Istanbul

 • Categorii:
 • Oras
 • Recomandat pentru:
 • City visit
 • Distractii
 • Zona:
 • Istorica

Istanbul, cel mai mare oras al Turciei, este singurul oras din lume situat pe doua continente: Europa si Asia. Orasul vechi se afla pe malul stramtorii Bosfor, care separa Europa de Asia si Marea Neagra - de Marea Marmara.

In trecut, Istanbulul, a fost capitala a doua imperii cel Crestin Bizantin si cel Otoman Islamic, de aceea acest oras a fost cunoscut si sub numele de Constantinopol si Bizant. Acest oras are o pozitie importanta in economia si cultura tarii, fiind cel mai important centru de comert international al Turciei. Orasul este supranumit „Cetatea Eterna”.

Istambului are un patrimoniu artistic extrem de vast. Principalele obiective turistice sunt bisericile, moscheile si muzeele: Catedrala Sfanta Sofia sau “Biserica Sfintei Intelepciuni”-Hagia Sofia, Fatyh Camii, Biserica Preafericitei Sfanta Maria, Moscheea Albastra, Palatul Topkapı Saray, Yerebatan Saray sau Palatul Scufundat. Alte puncte de atractie care merita de vizitate sunt Marele Bazar, Hipodromul, Moscheea lui Soliman Magnificul sau Suleymanya Cami, Catedrala Sf. Irina, Muzeul Mickiewicz si Muzeul de Arheologie din Istanbul.

Cei care iubesc divertismentul de noapte trebuie sa stie ca Istanbulul ofera o gama larga de distractii printre care se numara si distractiile pe durata cinei, de la cantece turcesti pana la dansuri orientale din buric, discoteci moderne (vedeti cele de pe malul Bosforului), cabarete si cluburi de jazz in districtul Taksim-Harbiye. In districtul Sultanahmet exista un numar de restaurante in cladiri otomane si bizantine restaurate, oferind un decor unic pentru o seara in oras.

Frumusetea sclipitoare a Bosforului, Insulelor Printese si a parcurilor aduc putina liniste si pace in metropola aglomerata Istanbul. Istanbulul este un oras care atrage multi turisti prin modul in care se imbina opusurile: vechi si modern, religios si secular, Asia si Europa, mistic si pamantesc. Cei care aleg sa viziteze acest oras vor fi impresionati de miile de magazine, stradutele inguste, diversitatea oamenilor si felul cum localnicii trateaza turistii, te fac sa te simti ca singura lor datorie pe pamant este sa te serveasca pe tine si sa te faca sa te simti important.

De vizitat in Istanbul

 • Catedrala Sfanta Sofia

  Hagia Sophia (Sfanta Sofia) a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astazi muzeu in Istanbul, Turcia. Este una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din Turcia. Fondata de Constantin si reconstituita de Iustinian în secolul VI, biserica are un dom de 55 m inaltime si un diametru de 31 m.

  Traditia spune ca zona din jurul tronului imparatului era centrul oficial al lumii. Cladirea si-a primit forma finala in 537 sub împaratul Iustinian I. Era foarte importanta pentru Ortodoxismul timpuriu si pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina. Interiorul sau decorat cu mozaice, coloanele de marmura si acoperisul sunt de o mare importanta artistica.

  Sfanta Sofia este de fapt o basilica cu cupola; planul bazei fiind tot cel basilical. Se spune ca slujbele tinute în Sf. Sofia erau atât de grandioase incat participarea la una din aceste slujbe a determinat delegatia cneazului Vladimir I sa opteze pentru crestinarea rusilor de catre Patriarhia de Constantinopol. Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului a dat ordin ca Sfanta Sofia sa fie transformata în moschee. Legenda spune ca pe unul din peretii albi s-a pastrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului.

 • Biserica Preafericitei Sfanta Maria

  Este una dintre cele mai apreciate lucrari ale stilului bizantin.

 • Moscheea Albastra

  Moscheea Albastra sau Sultan Ahmet Camii este singura moschee din lume prevazuta cu sase minarete, datorita motivelor florale si arabescuri in nenumarate tonuri si combinatii de albastru. Este cea mai mare si mai vizitata moschee din Istanbul, numele sau provenind de la placajele decorative interioare din faianta bleu si alb. A fost ctitorita de catre Ahmet al XIV-lea , un sultan otoman, constructia a fost edificata intre anii 1609- 1616 de catre Mehmet Aga.

 • Palatul Topkapı Saray

  Acest palat este  localizat in spatele Catedralei Sf. Sofia si este un simbol al Istanbulului si centrul Imperiului Otoman, a fost comandat de sultanul Mehmet al doilea in anul 1459 si terminat in decurs de 6 ani. Se afla intre Cornul de Aur si Marea Marmara, avand o panorama minunata spre stramtoarea Bosfor. Este format din mai multe cladiri mici construite impreuna, cu 4 zone inconjurate de ziduri inalte si curti interioare. In interior se poate vizita: Biserica Hagia Eirene,Muzeul de Arheologie si Etnografie( detine comori din ceramica traca, fibule din bronz, busturi de marmura, bijuterii, monede romane, bizantine su grecesti; copia romana a statuii lui Apollo), Turnul Justitiei, pavilionul Sfintei Marii si haremul Imeprial.

 • Yerebatan Saray

  Cunoscut si sub numele Palatul Scufundat este o alta sursa de atractie sub forma unei camere luminate avand tavanul ca de catedrala, sprijinit pe 336 de coloane.

 • Marele Bazar

 • Hipodromul

  Hipodromul a fost construit de imparatul roman Septimiu Sever, insa cel care a facut din arena centrul public al orasului sau a fost Constantin. Au ramas trei monumente in Hipodrom: Obeliscul Theodosie, adus de Constantin din Egipt, Coloana Serpuita formata din trei serpi impletiti si Coloana lui Constantin Porfirogenetul.

 • Moscheea lui Soliman Magnificul

 • Catedrala Sf. Irina

 • Muzeul Mickiewicz

 • Muzeul de Arheologie

 • Cornul de Aur

  Eeste un estuar care imparte orasul Istanbul in doua si impreuna cu Marea Marmara formeaza o peninsula cu un liman natural.

 • Haremul Sultanilor

  Cuprinde locuintele sultanilor, ale familiei acestuia si a cadanelor, cele mai frumoase incaperi avand-o mama sultanului, cea mai importanta femeie din Imperiul otoman, cu un cuvant important in luarea decizilor. Incaperile sunt decorate atat in interior si exterior in faianta, cu predominarea culorii albastra, incarcate cu auriu.

 • Palatul Dolmabahce

  A fost construit la jumatatea secolului al 19- lea in stil rococo , aflat pe malul marii. In fata acestui palat se gaseste o moschee ce poarta acelasi nume si un turn cu ceas.

 • Bazilica Cisternelor

  Sse afla in piata Sultanahmet aproape de Bazilica Aya Sofia. A fost construita prin anii 540 pe timpul imparatului Justinianus I. La subsol se va auzi “Oda Bucuriei “ de Bethoween si vei putea vedea un spectacol de lumina si culoare ( 300 de coloane dorice, mii de globuri albe de toata dimensiunea atarnate intre ele). Aici se aflau rezervele de apa ale orasului din antichitate, aceasta fiind adusa prin conducte din padurea Belgrad.

 • Fortareata Rumeli Hisari

  A fost construita in 1452 si marcheaza portile la Marea Neagra cu Castelul Anatolian.

Harta Istanbul & Vremea Istanbul

Impresii Istanbul

0 comentarii. Fii primul care comenteaza.

Adauga impresiile tale depre Istanbul

Destinatii turistice: