Proiectdevacanta.ro

Finlanda

Europa / Finlanda

Ghid de vacanta Finlanda

Finlanda, situata in partea nordica a Europei in Peninsula Scandinavica, este membra a Uniunii Europene si a zonei Euro. Republica constitutionala Finlanda, cu capitala la Helsinki, are ca si limbi oficiale finlandeza si suedeza; 90% din locuitor sunt protestanti si ortocdocsi. Aceasta se invecineaza la nord cu Norvegia, la est cu Rusia, la sud cu Golful Finlandei si Marea Baltica, la sud - vest cu Golful Botnia, iar la nord - vest cu Suedia.

Aceasta tara este formata din 6 provincii cunoscute sub denumirile de: Finlanda de Sud; Finlanda de Vest ; Finlanda de Est; Oulu; Laponia; Aland. Insulele Aland au un grad mare de autonomie; aici limba suedeza este singura limba oficiala. Aici guvernul imbina legislatia locala cu cea generala a Finlandei. Aceasta insula se bucura atat de bugetul local cat si de o parte din bugetul Finlandei care o reprezinta in relatiile internationale.

Finalnda este o tara cu un mare respect pentru civilizatie si cultura. Locuitorii acestei tari sunt cunoscuti a fi cei mai tacuti oameni din lume insa uneori, in momente neasteptate, pot deveni veseli si plini de viata, tipic europeni. Un numar record de finlandezi, raportat la ponderea populatiei, sunt cititori de ziare si vizitatori ai muzeelor si galeriilor nationale.

Finlanda este este acoperita de putine coline; in nordul extrem al Laponiei se afla punctul sau cel mai inalt- Haltitunturi cu 1.328 m. Cunoscuta si sub numele de „tara celor 1.000 de lacuri si insule”, Finlanda are deschidere la Marea Baltica, prin Golful Botnic si Golful Finic.

Clima acestei tari caracterizeaza si tipurile de comportamet specifice locuitorilor. Iarna, cand soarele nu rasare aproape de loc, oamenii sunt inchisi si reci, iar vara, cand soarele pare ca nu mai apune, oamenii ies din casa.

Principalele atractii turistice sunt centrele oraselor, muzeele, cafenelele, zonele de provincie, unde frumusetea lacurilor, a insulelor si a naturii salbatice ii invioreaza si ii transforma in alti oameni. Cele mai cunoscute si vizitate orase sunt: Helsinki, Turku, Savonlinna, Espoo, Rovaniemi, Vaasa, Porvo, Mikkeli, Tampere, Kokkola si Tankar. Multe dintre obiectivele turistice din Finlanda sunt inscrise in lista patrimoniului mondial UNESCO. Printre acestea se numara Vechiul Oras Rauma, Cetatea Suomenlinna, Biserica din Petajavesi, Fabrica veche de carton de la Verla, Situl funerar din epoca de carton de la Sammallahdenmaki, Arhipelagul Kvarken si Arcul geodezic Struve.

Principalele evenimente ce au loc de-a lungul anului sunt Solstitiul de vara, Festivalul de Jazz de la Pori si Campionatul de Carat Neveste, Sonkajarvi, unde castigatorul primeste greutatea in bere a sotiei sale.

Bucataria finlandeza este caracterizata de preparatele facute din pestele, carne de ren, fructe si legume. In aceasta zona bauturile cele mai cunoscute sunt Glogi, un vin traditional in amestec cu mirodenii si alcool tare, Koskenkorva, o bautura foarte tare asemanatoare cu votca si Sahti, berea traditionala finlandeza.

In Finlanda se pretuieste foarte mult onestitatea si punctualitatea. In lunile de iarna puteti schia, il puteti vizita pe Mos Craciun sau puteti face o calatorie cu renii. Finlanda este o tara inedita si speciala care merita vizitata indiferent de anotimp.

De vizitat in Finlanda

Harta Finlanda & Vremea Finlanda

Impresii Finlanda

0 comentarii. Fii primul care comenteaza.

Adauga impresiile tale depre Finlanda

Destinatii turistice: