Proiectdevacanta.ro

Polonia

Europa / Polonia

Ghid de vacanta Polonia

Republica Polonia este situate in Europa Centrala si are iesire directa la Marea Baltica. Capitala tarii este Varsovia, iar moneda nationala este zlotul. Vecinii Poloniei sunt: la vest Germania, la sud Republica Ceha si Slovacia, la est Ucraina si Belarus si cu Lituania, Marea Baltica si Rusia (enclava ruseasca Kaliningrad) la nord. Clima este temperata, cu ierni friguroase, cetoase si cu precipitatii frecvente; veri blande cu ploi frecvente si furtuni cu descarcari electrice, un amestec intre climatul maritim in vest si climatul continental in est.

Principalele orase ale Poloniei sunt Varsovia si Cracovia. Cele mai vizitate obiective turistice sunt: Muzeul de Istorie al Varsoviei, Palatul Regal, Palatul Culturii si Stiintei, Muzeul Rascoalei din Varsovia, Parcul Lazienski si Palatul, Palatul Wilanow, Gradina Zoologica, Castelul Wewel si catedrala fortificata Wawelska si mina de sare Wieliczka. Va recomandam sa vizitati si orasele Poznan si Wrocław.

Obiectivele incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt: Centrele vechi istorice din Cracovia, Varsovia, Zamosc, Torun, salina Wieliczka, Castelul ordinului teutonic din Malbork, Zona de pelerinaj Zebrydowska, Hala centenarului din Wroclaw, Parcul Muzakowski, Bisericile din lemn din sudul Micii Polonii, Bisericile Pacii din Jawor si Swidnica si Auschwitz-Birkenau. Przemy si Krasiczyn gazduiesc numeroase castele, in Lesko se afla cea mai fumoasa sinagoga din Polonia iar in Biala Gna se gaseste cel mai mare muzeu in aer liber cu diferite modele de casute din lemn.

In gastronomia poloneza supele sunt o parte importanta a unei mese obisnuite si de obicei sunt groase si bogate; borsul este subtire si se serveste cu pateuri cu carne sau varza. La desert se serveste placinta cu mere (szarlotka), gogosi cu jeleu (packi) si prajitura cu mac (makowiec). Specialitatile nationale includ - bigos, varza cu carne, file de hering cu muraturi si ceapa, carnati kabanos, pierogi, galuste umplute cu carne, varza, branza sau fructe si kasza, adica hrisca.

Polonia este o tara vizitata de foarte multi turisti pe toata perioada anului. Una din cele mai populare zone din Polonia este Podkarpacie, oras situat la poalele Carpatilor. O alta zona montana vizitata de turisti este masivul Beskidy de Est format din Muntii Bieszczady si Beskid Niski. Aici veti putea alege numeroase trasee montane si veti putea admira frumusetea locului. In parcul National Bieszczady se pot vedea diferite specii de lincsi, ursi, lupi, pisici salbatice, pasari si cai Hucul, preferati de pasionatii de echitatie. Puteti merge la schi sau catarari alpine in Muntii Tatra, va puteti relaxa pe plajele coastei Pomerania si puteti aduce un omagiu victimilor holocaustului la lagarul de concentratie Auschwitz-Birkenau.

Frumusetea Poloniei poate fi admirata atat in orasele vechi, cat si in peisajul salbatic din parcurile nationale si rezervatiile naturale. Regiunile tarii sunt, in mare, impartite pe orizontala - coasta Baltica si regiunea lacurilor post-glaciare. In Polonia s-au nascut compozitorul Frederick Chopin, chimista Marie Curie si astronomul Nicolae Copernic. Aceasta este o tara plina de cultura, istorie, peisaje si oameni minunati.

De vizitat in Polonia

Harta Polonia & Vremea Polonia

Impresii Polonia

0 comentarii. Fii primul care comenteaza.

Adauga impresiile tale depre Polonia

Destinatii turistice: